Rembrandthuis Amsterdam

Rembrandthuis Amsterdam

Rembrandthuis Amsterdam

Rendering Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam door Bierman Henket.

Bijzonderheden

Het Rembrandthuis gelegen aan de Jodenbreestraat te Amsterdam zal worden gerenoveerd tot een bruikbaar, duurzaam en toekomstbestendig museum. Het museum bestaat uit twee gebouwen: De Nieuwe Vleugel, deze is 20 jaar geleden gebouwd. Daarnaast ligt het oude woonhuis.

De museale ruimte zal worden uitgebreid, waarbij extra museale ruimte zal worden gecreëerd door het huren van 4 bouwlagen in het pand links naast het oude woonhuis. Daar zijn inmiddels een groot aantal van de kantoren ondergebracht.

Plaats
Amsterdam

Opdrachtgever
Museum Rembrandthuis Amsterdam

Architect
BiermanHenket

Bruto vloeroppervlakte
1.560 m2

Stadium
In ontwerp

Heeft u vragen of wilt u advies?

Museum Van Bommel Van Dam Venlo

Museum Van Bommel Van Dam Venlo

Museum Van Bommel Van Dam Venlo

Artist Impressions: BiermantHenket Architecten

Bijzonderheden

Verbouwing van voormalig postkantoor tot museum Van Bommel Van Dam.

De gevel van het postkantoor wordt opengebroken. De begane grond moet plaats gaan bieden aan een museumcafé en een museumwinkel waar je al in aanraking komt met de collectie van het museum.

Van de kelder tot aan de zolder van het gebouw kan het museum straks gebruik maken van ruim 2.000 vierkante meter aan nieuwe depot-, atelier- en tentoonstellingsruimte.

 

Plaats
Venlo

Opdrachtgever
BiermanHenket Architecten

Architect
BiermanHenket Architecten

Bruto vloeroppervlakte
2.920 m²

Stadium
In uitvoering

Heeft u vragen of wilt u advies?

Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam

Bijzonderheden

In het Weissman-gebouw is de oorspronkelijke structuur hersteld waardoor meer ruimte is voor tentoonstellingen. Op de zolderverdiepingen zijn ateliers waar onder andere beelden en schilderijen worden gerestaureerd. Bij de nieuwbouw is gekozen voor een grote kelder waardoor ‘boven de grond’ ruimte is ontstaan voor een nieuw plein.

Dit voorplein is overdag en ‘s avonds een levendige toevoeging geworden aan het Museumplein. In de nieuwe kelder is een multi-disciplinaire tentoonstellingszaal. In het boven de ontvangsthal ‘zwevende’ volume is ruimte voor grote zalen en een auditorium voor lezingen, debatten, films etc. Boven op het dak, met uitzicht op het Museumplein, zijn de kantoren.

Het Stedelijk Museum beschikt over:

  • 8.000 m’ expositieruimte, de helft meer dan vroeger.
  • Een ruime ontvangsthal met verschillende publieksfuncties: zoals een
    informatiecentrum met een bibliotheek, een nieuw restaurant met terras aan het plein en een museumwinkel
  • Goed geoutilleerde voorzieningen voor de restauratie van kunstwerken, de logistieke afhandeling van kunstwerken en andere goederen.
  • Nieuwe kantoren die voldoen aan hedendaagse eisen.

Ten behoeve van de nieuwbouw en oudbouw is een compleet nieuwe klimaatinstallatie voorzien.

De luchtbehandelingsinstallaties zijn zeer energie-efficiënt ontworpen en handhaven een binnenklimaat, dat aan de strengste eisen voor het tentoonstellen en archiveren van kunstwerken voldoet.

De centrale energie-opwekking voor warmte en koude bestaat uit een Warmte Koude Opslag systeem (WKO) met open bronnen en een warmtepomp, waarbij uitgegaan wordt van Lage Temperatuur Verwarming (LTV) en Hoge Temperatuur Koeling (HTK).

Plaats:
Amsterdam

Opdrachtgever:
Gemeente Amsterdam

Architect:
Benthem Crouwel Architecten

Bruto vloeroppervlakte:
Oudbouw: 12.500 m²
Nieuwbouw: 9.000 m²

Stadium:
Opgeleverd februari 2012

Heeft u vragen of wilt u advies?

Museum De Fundatie Zwolle

Museum De Fundatie Zwolle

Museum De Fundatie Zwolle

Bijzonderheden

Museum de Fundatie heeft zijn vestiging in Zwolle uitgebreid. Het monumentale Paleis aan de Blijmarkt, de behuizing van Museum de Fundatie aan de rand van de Zwolse binnenstad, is te klein geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers, met name groepen en scholen, adequaat ruimte te bieden. De nieuwe tentoonstellingsruimte is 1.000 m² groot  en biedt uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle.

 

Ten behoeve van de nieuwbouw zijn nieuwe klimaatinstallaties voorzien welke op een ingenieuze wijze zorgen voor een museaal binnenklimaat dat aan de strengste eisen voldoet. Deze installaties vormen een zodanig geheel met het gebouw dat van een totaal geïntegreerd ontwerp kan worden gesproken. De vloeren en plafonds zijn onderdeel geworden van het installatieconcept. Op deze wijze is een zeer energie efficiënt gebouw ontstaan. De techniek is zodanig opgezet dat een zeer flexibele indeling, noodzakelijk voor een moderne museum, mogelijk is.

Plaats
Zwolle

Opdrachtgever
Gemeente Zwolle

Architect
BiermanHenket Architecten

Bruto vloeroppervlakte
1.000 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Slot Loevestein Poederoijen

Slot Loevestein Poederoijen

Slot Loevestein Poederoijen

Bijzonderheden

Slot Loevestein bestaat uit een ruim zes eeuwen oud, middeleeuws kasteel, en een aantal 17e eeuwse gebouwen. Bijna alle gebouwen hebben een monumentale status.

Loevestein heeft al een zekere naam op het vlak van duurzaamheid. Basis van het verwarmingssysteem is de warmte-koude opslag aangevuld met warmte-opwekking op basis van bio-energie. Dit laagtemperatuur verwarmingssysteem, met een capaciteit die uitgebreid kan worden om alle gebouwen op de vesting van warmte te voorzien, biedt de mogelijkheid in de zomer te koelen en verbruikt minder energie in de winter. Het nieuwe bouwdeel L biedt de gelegenheid om, geïntegreerd in het nieuwe dakvlak, zonne-energie op te wekken in een zodanige uitvoering, dat deze niet “misstaat” op Loevestein. Het is weliswaar een bescheiden bijdrage in de energiebehoefte, maar als pilot in deze gevoelige omgeving niet zonder belang. Daarnaast geldt als uitgangspunt dat materialen die vrijkomen uit de veranderingen van de bestaande bouwdelen, weer ingebracht worden. Zo kan het merendeel van het uitkomende vloeren plafondhout als constructiehout worden hergebruikt (cradel-to-cradle).

 

Het gebouw is compact en mede door het hergebruik van materialen en toepassing van duurzame installatieconcepten is een gerestaureerd gebouw met Energielabel A gerealiseerd.

Plaats
Poederoijen

Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf

Architect
ir. R.M.I.F. van Roosmalen

Bruto vloeroppervlakte
1.500 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?