Museum Vincentre Nuenen

Museum Vincentre Nuenen

Museum Vincentre Nuenen

Artist Impressions: diederendirrix Architectuur en Stedenbouw

Bijzonderheden

Het huidige Vincentre krijgt een aanbouw, waardoor het geheel ruim een verdubbeling wordt van het huidige pand. In de nieuwe aanbouw is ruimte voor een grote entree, publieksvoorzieningen, wisseltentoonstellingen en een filmzaal. In de oudbouw wordt de tentoonstelling voor een groot deel opnieuw opgezet. Nog bruikbare elementen worden opgenomen in het nieuwe concept.

Plaats
Nuenen

Opdrachtgever
Van Gogh Sites N.V.

Architect
diederendirrix architectuur en stedenbouw

Bruto Vloeroppervlakte
755 m²

Stadium
In ontwerp

Heeft u vragen of wilt u advies?

Felix Meritis Amsterdam

Felix Meritis Amsterdam

Felix Meritis Amsterdam

Foto’s: © i29 interior architects

Bijzonderheden

Het rijksmonument Felix Meritis in Amsterdam is gerenoveerd. In het verleden heeft Felix Meritis verschillende gebruiksfunctie gehad. Het begon als sociëteit voor wetenschappers, artiesten en veel meer, toen drukkerij, partijkantoor en nu weer plek voor muziek, theater.

Het was bijzonder om als installatie adviseur mee te mogen denken om, een icoon uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis, weer een gebruiksfunctie te geven die nagenoeg gelijk is aan de functie waarvoor  het ruim 200 jaar geleden werd opgericht: Felix Meritis wordt in de 21e eeuw weer een cultureel centrum voor muziek, poëzie, theater, dans, debat gecombineerd met een hoogwaardige horecafunctie.

De basisstructuur en ruimten zijn nagenoeg ongewijzigd waardoor de ziel van het gebouw behouden is. Wel heeft elke ruimte zijn eigen identiteit gekregen. Dit is de beste garantie voor het behoud van het rijksmonument en tevens door hergebruik van de materialen een hoge mate van duurzaamheid.

Een belangrijkste doelstelling van de renovatie was, naast de bovengenoemde conservering van het monument, het gebouw te laten voldoen aan de huidige eisen voor hedendaagse techniek en veiligheid.

Door Huisman & Van Muijen is in een vroeg stadium van het project met opdrachtgever en architect tot in detail geïnventariseerd wat de technische en klimatologische mogelijkheden waren voor het monument. Het gebouw was immers nooit ontworpen voor het integreren van omvangrijke noodzakelijke technische installaties.

Het monument is nu voorzien van nieuwe, geheel in de bouwkundige constructies verborgen klimaatinstallaties met luchtbehandeling inclusief warmteterugwinning, Lage temperatuur verwarming en ledverlichting.

Het resultaat van deze zoektocht is een gasloos monument met verwarming en koeling door middel van warmtepomp techniek.

Het gebouw is volledig voorzien van nieuwe hoogwaardige elektrotechnische installaties met geïntegreerde lichtschakelingen, theaterverlichting communicatie en beveiligingsinstallaties.

 

Plaats
Amsterdam

Opdrachtgever
Amerborgh Nederland B.V.

Architect
MATH Architecten

Bruto Vloeroppervlakte
2.800 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Biodiversity Center Naturalis Leiden

Biodiversity Center Naturalis Leiden

Biodiversity Center Naturalis Leiden

Bijzonderheden

Na een sluiting van een jaar heeft het nieuwe Naturalis haar deuren geopend!!!

Alle museumzalen en publieke functies zijn gelegen in de nieuwbouw naast het bestaande gebouw. De niet-museale functies, zoals depots,laboratoria en kantoren zijn gelegen in het gerenoveerde gebouw en in de bestaande toren. Decentraal gelegen nieuwe publieke hal verbindt beide gebouwen én alle functies met elkaar. Dit is de hoofdentree van het nieuwe Naturalis Biodiversity Center.

De behoefte aan nieuwbouw is een gevolg van het samengaan van museum Naturalis met drie universitaire instituten, namelijk het Zoölogisch Museum Amsterdam en de twee vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland te Leiden en Wageningen. Met een gezamenlijke collectie van meer dan 37 miljoen objecten behoort het nieuwe Naturalis Biodiversity Center tot de top vijf van natuurhistorische musea in de wereld. Met het nieuwe gebouw komen alle medewerkers, laboratoria, de enorme collectie en museum onder één dak.

Zaterdag 31 augustus is het nieuwe museum voor het publiek opengegaan. De werkzaamheden omvatten in totaal zo’n 38.000m2 waarvan 18.000m2 nieuwbouw en 20.000m2 renovatie.

Foto’s: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Plaats
Leiden

Opdrachtgever
Neutelings Riedijk Architecten

Architect
Neutelings Riedijk Architecten

Bruto vloeroppervlakte
37.585 m2

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Forum Groningen

Forum Groningen

Forum Groiningen

Bijzonderheden

Het Forum Groningen is dé ontmoetingsplaats voor een brede schakering aan bezoekers, ongeacht of ze afkomstig zijn uit de stad en de provincie Groningen of uit de rest van de wereld. Tevens zijn in het Forum Groningen een groot aantal vaste medewerkers die hun dagelijkse flexibele werkplek hebben. In het ontwerp is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen publieke, semi- publieke en niet- publieke ruimten. Door middel van de nieuwste technologische systemen zijn deze ruimten gescheiden. In het bijzonder de ruimte waarvoor, bijv. online, kaartjes worden gekocht, zullen deze de bezoeker toegang verschaffen naar de betreffende ruimten.

Het Forum Groningen is een gebouw dat bestaat uit 15 bouwlagen, 5 bouwlagen onder de grond (parkeergarage en fietsenstalling) en 10 lagen boven de grond.

De diverse pleinen die over tien verdiepingen aan het atrium liggen zijn flexibel van opzet waardoor het mogelijk is diverse thema’s, zoals bijv. kind& jeugd, innovatie& techniek, mens & sport, te programmeren. Het Atrium dient hierbij als hoofdstraat maar dan logistiek gekoppeld aan elkaar door middel van een 12-tal duurzame roltrappen en een 8-tal liften. Vanaf deze roltrappen wordt Multimedia ruim ingezet door middel van grote schermen met filmbeelden, actuele feiten en historische beelden.

Het gebouw maakt alleen gebruik van duurzame energie door middel van toepassing van warmte- en koude opslagsystemen met warmtepompen. Het gebouw is daardoor niet voorzien van een gasaansluiting maar maakt alleen nog gebruik van ‘groene’ elektriciteit. Alle flexibel indeelbare ruimten zijn voorzien van geïntegreerde klimaatplafonds. Door de enorme glazen gevel, de glazen liftschachten die als daglichtopening functioneren is zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van daglicht. De noodzakelijke verlichting in het gebouw is gerealiseerd met LED verlichting.

Het Forum Groningen is het voorbeeld en de broedplaats van het op een vernieuwende en integrale wijze koppelen van informatie met behulp van informatietechnologie en digitale presentatietechniek.

Plaats
Groningen

Opdrachtgever
Gemeente Groningen

Architect
NL Architects

Bruto vloeroppervlakte
Forum Groningen: 20.300 m²
Parkeerkelder: 13.320 m²
Fietskelder: 1.380 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Gemeentemuseum Weert

Gemeentemuseum Weert

Gemeentemuseum Weert

s.

Bijzonderheden

Renovatie rijksmonument Gemeentemuseum Weert. Binnen deze renovatie dient de museumfunctie te worden geïntegreerd waarvoor het gebouw moet worden ingericht. Het museum is gelegen op een centrale plek in het stadscentrum.

 

Plaats
Weert

Opdrachtgever
Gemeente Weert

Architect
Maurice Mentjens

Bruto vloeroppervlakte
1.500 m²

Stadium
In ontwerp

Heeft u vragen of wilt u advies?