Forum Groiningen

Fotocredits: Foto 1 en 6, Peter Wiersema, Foto 2 en 3, Stella Dekker, Foto 4 en 5, Knelis

Bijzonderheden

Het Forum Groningen is dé ontmoetingsplaats voor een brede schakering aan bezoekers, ongeacht of ze afkomstig zijn uit de stad en de provincie Groningen of uit de rest van de wereld. Tevens zijn in het Forum Groningen een groot aantal vaste medewerkers die hun dagelijkse flexibele werkplek hebben. In het ontwerp is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen publieke, semi- publieke en niet- publieke ruimten. Door middel van de nieuwste technologische systemen zijn deze ruimten gescheiden. In het bijzonder de ruimte waarvoor, bijv. online, kaartjes worden gekocht, zullen deze de bezoeker toegang verschaffen naar de betreffende ruimten.

Het Forum Groningen is een gebouw dat bestaat uit 15 bouwlagen, 5 bouwlagen onder de grond (parkeergarage en fietsenstalling) en 10 lagen boven de grond.

De diverse pleinen die over tien verdiepingen aan het atrium liggen zijn flexibel van opzet waardoor het mogelijk is diverse thema’s, zoals bijv. kind& jeugd, innovatie& techniek, mens & sport, te programmeren. Het Atrium dient hierbij als hoofdstraat maar dan logistiek gekoppeld aan elkaar door middel van een 12-tal duurzame roltrappen en een 8-tal liften. Vanaf deze roltrappen wordt Multimedia ruim ingezet door middel van grote schermen met filmbeelden, actuele feiten en historische beelden.

Het gebouw maakt alleen gebruik van duurzame energie door middel van toepassing van warmte- en koude opslagsystemen met warmtepompen. Het gebouw is daardoor niet voorzien van een gasaansluiting maar maakt alleen nog gebruik van ‘groene’ elektriciteit. Alle flexibel indeelbare ruimten zijn voorzien van geïntegreerde klimaatplafonds. Door de enorme glazen gevel, de glazen liftschachten die als daglichtopening functioneren is zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van daglicht. De noodzakelijke verlichting in het gebouw is gerealiseerd met LED verlichting.

Het Forum Groningen is het voorbeeld en de broedplaats van het op een vernieuwende en integrale wijze koppelen van informatie met behulp van informatietechnologie en digitale presentatietechniek.

Plaats
Groningen

Opdrachtgever
Gemeente Groningen

Architect
NL Architects

Bruto vloeroppervlakte
Forum Groningen: 20.300 m²
Parkeerkelder: 13.320 m²
Fietskelder: 1.380 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?