Museum Van Bommel Van Dam Venlo

Fotocredits: StijnStijl Stijn Poelstra Fotografie Video

Bijzonderheden

Het voormalige historische hoofdpostkantoor in Venlo is getransformeerd tot Museum van Bommel van Dam, museum voor de moderne kunst. Het museum, opgericht in 1971, was op zoek naar een groter onderkomen en heeft dit gevonden in het rijksmonument. Het bestaande monument is aangevuld met een tweetal eigentijdse uitbreidingen waaronder een zeer in het oog springend kunstvenster in het dak.

Het museum heeft naast diverse expositieruimten een museumcafé, winkel, depotruimten, een auditorium, kantoren en diverse andere ruimten behorende bij een modern museum. Uitzonderlijk is dat het depot te bezichtigen is en de woonkamer van de oprichters in de kelder is nagebouwd.

Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. Zoveel mogelijk toegepaste materialen zijn 100% recyclebaar en komen voor een groot deel uit de regio.

Het installatie-ontwerp is tot stand gekomen door de integrale inspanning van het ontwerpteam. Hierbij is in nauwe samenwerking tussen architect, bouwfysicus en installatie-adviseur een integraal ontwerp gemaakt waarbij het optimum (maximaal haalbare) is gezocht voor het museaal binnenklimaat, energieverbruik en behoud van de monumentale waarde van het gebouw. Waar mogelijk is maximaal geïsoleerd, hiermee wordt het energieverbruik beperkt en de externe verstoringen op het (museale) binnenklimaat geminimaliseerd.

Het installatie-ontwerp is robuust en toekomstbestendig. Er wordt gebruik gemaakt van lage temperatuur verwarming. Waar mogelijk is vloerverwarming toegepast als basisverwarming en het binnenklimaat is regelbaar per ruimte. Gebieden met een sterk wisselende persoonsbezetting zoals de museumzalen, het auditorium en het restaurant zijn tevens voorzien van luchtverwarming waarmee snel en nauwkeurig de gewenste ruimtetemperatuur kan worden gerealiseerd.

Voor de comfortkoeling wordt gebruik gemaakt van hoge temperatuur koeling. Deze wordt met behulp van vloerkoeling en ventilatielucht in de ruimte afgegeven.

Voor het realiseren van de stringente klimaatcondities in de depots en de museumzalen is er lage temperatuurkoeling beschikbaar. Deze is noodzakelijk voor ontvochtiging.

De warmte en koude wordt opgewekt met een lucht/water warmtepomp aangevuld met een elektrische ketel. De elektrische ketel fungeert als pieklastvoorziening en als back-up. De opzet van de installatie zo zodanig dat de installatie geschikt is voor een eventuele toekomstige inkoppeling van het naastgelegen gebouwcomplex. Het museum is hierdoor klaar voor de toekomst en nu reeds gasloos.

De luchthandelingsinstallaties zijn zo ontworpen dat deze naadloos aansluiten bij het gebruik van het gebouw. De luchtbehandeling voor de depots en de museumzalen zijn continue in bedrijf, de bedrijfstijden van de overige luchtbehandelingsinstallaties zijn afgestemd op de gebruikstijden. Als het auditorium niet in gebruik is kan de luchtbehandelingsinstallatie uit, zo wordt op een zeer eenvoudige manier veel energie bespaart.

De verlichting is volledig in LED uitgevoerd en per ruimte regelbaar. De toepassing van spanningsrail maakt dat de verlichting in o.a de museumzalen en het restaurant flexibel kan worden ingedeeld en eenvoudig kan worden afgestemd op de inrichting.

 

Plaats
Venlo

Opdrachtgever
BiermanHenket Architecten

Architect
BiermanHenket Architecten

Bruto vloeroppervlakte
2.920 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?