Slot Loevestein Poederoijen

Bijzonderheden

Slot Loevestein bestaat uit een ruim zes eeuwen oud, middeleeuws kasteel, en een aantal 17e eeuwse gebouwen. Bijna alle gebouwen hebben een monumentale status.

Loevestein heeft al een zekere naam op het vlak van duurzaamheid. Basis van het verwarmingssysteem is de warmte-koude opslag aangevuld met warmte-opwekking op basis van bio-energie. Dit laagtemperatuur verwarmingssysteem, met een capaciteit die uitgebreid kan worden om alle gebouwen op de vesting van warmte te voorzien, biedt de mogelijkheid in de zomer te koelen en verbruikt minder energie in de winter. Het nieuwe bouwdeel L biedt de gelegenheid om, geïntegreerd in het nieuwe dakvlak, zonne-energie op te wekken in een zodanige uitvoering, dat deze niet “misstaat” op Loevestein. Het is weliswaar een bescheiden bijdrage in de energiebehoefte, maar als pilot in deze gevoelige omgeving niet zonder belang. Daarnaast geldt als uitgangspunt dat materialen die vrijkomen uit de veranderingen van de bestaande bouwdelen, weer ingebracht worden. Zo kan het merendeel van het uitkomende vloeren plafondhout als constructiehout worden hergebruikt (cradel-to-cradle).

 

Het gebouw is compact en mede door het hergebruik van materialen en toepassing van duurzame installatieconcepten is een gerestaureerd gebouw met Energielabel A gerealiseerd.

Plaats
Poederoijen

Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf

Architect
ir. R.M.I.F. van Roosmalen

Bruto vloeroppervlakte
1.500 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?