Fries Museum Leeuwarden

Bijzonderheden

Vanaf 1881 was het Fries Museum gevestigd aan de Turfmarkt in Leeuwarden. Begonnen in het Eysingahuis heeft het museum zich in 130 jaar tijd uitgebreid naar aangrenzende gebouwen. Nu is de nieuwe bestemming Wilhelminaplein 92 in het hart van de binnenstad van Leeuwarden.

 

Het museum kenmerkt zich door de imposante transparante voorgevel waardoor vanaf het plein gezien de bewegingen in het gebouw duidelijk waarneembaar zijn. Op maaiveldniveau werkt de transparantie in voor- en achtergevel uitnodigend op het winkelend publiek om een bezoek te brengen aan het museum of in ieder geval het restaurant en/of de winkel.

 

Over de 3 verdiepingen van het museum bevinden zich totaal 30 expositiezalen, waarvan 3 grote middenzalen en daarom heen een circuit van 27 kleinere zalen. De 3 middenzalen zijn maximaal flexibel indeelbaar. In het museum zijn een grotere theaterzaal en 2 kleinere filmzalen aanwezig. Tevens is er een kantoorvleugel met separate conferentieruimte opgenomen.

 

Per verdieping zijn de museumzalen individueel regelbaar voor wat betreft temperatuur en relatieve vochtigheid. Ook de filmzalen en de kantoren zijn individueel regelbaar. De warmte- en koude-opwekking wordt voorzien door een duurzaam Warmte Koude Opslag (WKO) systeem dat ’s winters warmte en ’s zomers koude onttrekt aan de bodem.

 

Foto’s Van Beek Fotografie

Plaats
Leeuwarden

Opdrachtgever
Stichting Fries Museum

Architect
BiermanHenket Architecten / Bonnema Architecten

Bruto vloeroppervlakte
8.840 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?