Felix Meritis Amsterdam
Foto’s: © i29 interior architects
Bijzonderheden
Het rijksmonument Felix Meritis in Amsterdam is gerenoveerd. In het verleden heeft Felix Meritis verschillende gebruiksfunctie gehad. Het begon als sociëteit voor wetenschappers, artiesten en veel meer, toen drukkerij, partijkantoor en nu weer plek voor muziek, theater.
Het was bijzonder om als installatie adviseur mee te mogen denken om, een icoon uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis, weer een gebruiksfunctie te geven die nagenoeg gelijk is aan de functie waarvoor het ruim 200 jaar geleden werd opgericht: Felix Meritis wordt in de 21e eeuw weer een cultureel centrum voor muziek, poëzie, theater, dans, debat gecombineerd met een hoogwaardige horecafunctie.
De basisstructuur en ruimten zijn nagenoeg ongewijzigd waardoor de ziel van het gebouw behouden is. Wel heeft elke ruimte zijn eigen identiteit gekregen. Dit is de beste garantie voor het behoud van het rijksmonument en tevens door hergebruik van de materialen een hoge mate van duurzaamheid.
Een belangrijkste doelstelling van de renovatie was, naast de bovengenoemde conservering van het monument, het gebouw te laten voldoen aan de huidige eisen voor hedendaagse techniek en veiligheid.
Door Huisman & Van Muijen is in een vroeg stadium van het project met opdrachtgever en architect tot in detail geïnventariseerd wat de technische en klimatologische mogelijkheden waren voor het monument. Het gebouw was immers nooit ontworpen voor het integreren van omvangrijke noodzakelijke technische installaties.
Het monument is nu voorzien van nieuwe, geheel in de bouwkundige constructies verborgen klimaatinstallaties met luchtbehandeling inclusief warmteterugwinning, Lage temperatuur verwarming en ledverlichting.
Het resultaat van deze zoektocht is een gasloos monument met verwarming en koeling door middel van warmtepomp techniek.
Het gebouw is volledig voorzien van nieuwe hoogwaardige elektrotechnische installaties met geïntegreerde lichtschakelingen, theaterverlichting communicatie en beveiligingsinstallaties.
Plaats
Amsterdam
Opdrachtgever
Amerborgh Nederland B.V.
Architect
MATH Architecten
Bruto Vloeroppervlakte
2.800 m²
Stadium
Opgeleverd