Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam

Bijzonderheden

In het Weissman-gebouw is de oorspronkelijke structuur hersteld waardoor meer ruimte is voor tentoonstellingen. Op de zolderverdiepingen zijn ateliers waar onder andere beelden en schilderijen worden gerestaureerd. Bij de nieuwbouw is gekozen voor een grote kelder waardoor ‘boven de grond’ ruimte is ontstaan voor een nieuw plein.

Dit voorplein is overdag en ‘s avonds een levendige toevoeging geworden aan het Museumplein. In de nieuwe kelder is een multi-disciplinaire tentoonstellingszaal. In het boven de ontvangsthal ‘zwevende’ volume is ruimte voor grote zalen en een auditorium voor lezingen, debatten, films etc. Boven op het dak, met uitzicht op het Museumplein, zijn de kantoren.

Het Stedelijk Museum beschikt over:

  • 8.000 m’ expositieruimte, de helft meer dan vroeger.
  • Een ruime ontvangsthal met verschillende publieksfuncties: zoals een
    informatiecentrum met een bibliotheek, een nieuw restaurant met terras aan het plein en een museumwinkel
  • Goed geoutilleerde voorzieningen voor de restauratie van kunstwerken, de logistieke afhandeling van kunstwerken en andere goederen.
  • Nieuwe kantoren die voldoen aan hedendaagse eisen.

Ten behoeve van de nieuwbouw en oudbouw is een compleet nieuwe klimaatinstallatie voorzien.

De luchtbehandelingsinstallaties zijn zeer energie-efficiënt ontworpen en handhaven een binnenklimaat, dat aan de strengste eisen voor het tentoonstellen en archiveren van kunstwerken voldoet.

De centrale energie-opwekking voor warmte en koude bestaat uit een Warmte Koude Opslag systeem (WKO) met open bronnen en een warmtepomp, waarbij uitgegaan wordt van Lage Temperatuur Verwarming (LTV) en Hoge Temperatuur Koeling (HTK).

Plaats:
Amsterdam

Opdrachtgever:
Gemeente Amsterdam

Architect:
Benthem Crouwel Architecten

Bruto vloeroppervlakte:
Oudbouw: 12.500 m²
Nieuwbouw: 9.000 m²

Stadium:
Opgeleverd februari 2012

Heeft u vragen of wilt u advies?

Onderwijsmuseum De Holland Dordrecht

Onderwijsmuseum De Holland Dordrecht

Onderwijsmuseum De Holland Dordrecht

settings.

Bijzonderheden

Het gemeentelijk monument is duurzaam gerestaureerd met zoveel mogelijk respect voor het oorspronkelijke gebouw. Een groot aantal oorspronkelijke elementen zijn in hedendaagse technische vormgeving teruggekomen.

 

De gemeente Dordrecht heeft een duurzaamheidambitie vastgesteld. Duurzaamheid is een speerpunt en hier is dus zowel bouwkundig als installatietechnisch zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Zo zijn de gevels, vloer en het daken hoogwaardig geïsoleerd, is LED verlichting in combinatie met intelligente verlichtingsregelingen toegepast, wordt warmte terug gewonnen uit de ventilatielucht. Ten behoeve van de centrale warmte- en koud opwekking is een Warmte Koude Opslag installatie (WKO) met warmtepompen voorzien in combinatie met vloerverwarming en vloerkoeling.

De hemelwaterafvoeren zijn aangesloten op een irrigatie installatie waarmee de tuinen worden voorzien van het benodigde regenwater in de zomer.

 

Het gebouw is compact en mede door het hergebruik van materialen en toepassing van duurzame installatieconcepten is een gerestaureerd gebouw met Energielabel A gerealiseerd.

 

Plaats
Dordrecht

Opdrachtgever
Gemeente Dordrecht

Architect
BiermanHenketArchitecten

Bruto vloeroppervlakte
2.000 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Fries Museum Leeuwarden

Fries Museum Leeuwarden

Fries Museum Leeuwarden

Bijzonderheden

Vanaf 1881 was het Fries Museum gevestigd aan de Turfmarkt in Leeuwarden. Begonnen in het Eysingahuis heeft het museum zich in 130 jaar tijd uitgebreid naar aangrenzende gebouwen. Nu is de nieuwe bestemming Wilhelminaplein 92 in het hart van de binnenstad van Leeuwarden.

 

Het museum kenmerkt zich door de imposante transparante voorgevel waardoor vanaf het plein gezien de bewegingen in het gebouw duidelijk waarneembaar zijn. Op maaiveldniveau werkt de transparantie in voor- en achtergevel uitnodigend op het winkelend publiek om een bezoek te brengen aan het museum of in ieder geval het restaurant en/of de winkel.

 

Over de 3 verdiepingen van het museum bevinden zich totaal 30 expositiezalen, waarvan 3 grote middenzalen en daarom heen een circuit van 27 kleinere zalen. De 3 middenzalen zijn maximaal flexibel indeelbaar. In het museum zijn een grotere theaterzaal en 2 kleinere filmzalen aanwezig. Tevens is er een kantoorvleugel met separate conferentieruimte opgenomen.

 

Per verdieping zijn de museumzalen individueel regelbaar voor wat betreft temperatuur en relatieve vochtigheid. Ook de filmzalen en de kantoren zijn individueel regelbaar. De warmte- en koude-opwekking wordt voorzien door een duurzaam Warmte Koude Opslag (WKO) systeem dat ’s winters warmte en ’s zomers koude onttrekt aan de bodem.

 

Foto’s Van Beek Fotografie

Plaats
Leeuwarden

Opdrachtgever
Stichting Fries Museum

Architect
BiermanHenket Architecten / Bonnema Architecten

Bruto vloeroppervlakte
8.840 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië Ede

Woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië Ede

Woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië Ede

.

Bijzonderheden

Het woon-, zorg-, en dienstencentrum Bethanië te Ede bestaat uit vervangende nieuwbouw appartementen somatiek, groepswoningen psychogeriatrisch, intramurale zorgwoningen, een hospice, extramurale appartementen, een huisartsenpost en een kinderdagverblijf. In het complex is voorzien in onder andere een kapel en een zwembad.

Voor de warmteopwekking van het totale complex wordt gebruik gemaakt van een gasaangedreven warmtepomp in combinatie met Warmte-/Koude Opslag in de bodem. Het gehele complex is voorzien van koeling.

De diverse afdelingen worden geheel apart geventileerd. De appartementen in 3 woonblokken zijn allen voorzien van een eigen ventilatie WTW-unit en warmte-/koude/warmtapwaterinstallatie.

Plaats
Ede

Opdrachtgever
Coresta Group

Architect
Grunstra Architecten Groep BNA

Bruto vloeroppervlakte
14.500 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Zorginstelling De Schiphorst Meppel

Zorginstelling De Schiphorst Meppel

Zorginstelling De Schiphorst Meppel

Bijzonderheden

Grootschalige herstructurering van het ziekenhuisterrein is gestart met de nieuwbouw van zorginstelling ‘De Schiphorst’. De nieuwbouw vervangt de verouderde ‘Schiphorst’ op het naastgelegen terrein. In tegenstelling tot de oude zorginstelling, wordt in de nieuwe ‘Schiphorst’ de zorg op een kleinschalige manier aangeboden. Het nieuwe verzorgingstehuis bestaat uit vier losstaande gebouwen, elk twee woonlagen bestaan. De vier gebouwen zijn ingedeeld in twintig woningen.

De gebouwen zijn zeer duurzaam van opzet. Een centrale WKO installatie verzorgt warmte en koeling. Geavanceerde domotica met integratie van verpleegoproep, in-house GSM en WIFI netwerk.

Energiezuinige verlichting, deels met LED armaturen met intelligente schakelingen. Glasvezelnetwerk verbindingen tussen alle gebouwen en bestaand ziekenhuis.
De elektriciteit wordt deels zelf opgewekt middels zonnepanelen welke op alle daken zijn voorzien.

Plaats
Meppel

Opdrachtgever
Woonconcept Vastgoed / Zorgcombinatie Noorderboog

Architect
B+O architecten

Bruto vloeroppervlakte
15.500 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?