Biodiversity Center Naturalis Leiden

Biodiversity Center Naturalis Leiden

Biodiversity Center Naturalis Leiden

Bijzonderheden

Na een sluiting van een jaar heeft het nieuwe Naturalis haar deuren geopend!!!

Alle museumzalen en publieke functies zijn gelegen in de nieuwbouw naast het bestaande gebouw. De niet-museale functies, zoals depots,laboratoria en kantoren zijn gelegen in het gerenoveerde gebouw en in de bestaande toren. Decentraal gelegen nieuwe publieke hal verbindt beide gebouwen én alle functies met elkaar. Dit is de hoofdentree van het nieuwe Naturalis Biodiversity Center.

De behoefte aan nieuwbouw is een gevolg van het samengaan van museum Naturalis met drie universitaire instituten, namelijk het Zoölogisch Museum Amsterdam en de twee vestigingen van het Nationaal Herbarium Nederland te Leiden en Wageningen. Met een gezamenlijke collectie van meer dan 37 miljoen objecten behoort het nieuwe Naturalis Biodiversity Center tot de top vijf van natuurhistorische musea in de wereld. Met het nieuwe gebouw komen alle medewerkers, laboratoria, de enorme collectie en museum onder één dak.

Zaterdag 31 augustus is het nieuwe museum voor het publiek opengegaan. De werkzaamheden omvatten in totaal zo’n 38.000m2 waarvan 18.000m2 nieuwbouw en 20.000m2 renovatie.

Foto’s: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Plaats
Leiden

Opdrachtgever
Neutelings Riedijk Architecten

Architect
Neutelings Riedijk Architecten

Bruto vloeroppervlakte
37.585 m2

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Gemeentehuis Leudal

Gemeentehuis Leudal

Gemeentehuis Leudal

Bijzonderheden

Het gemeentehuis is opgebouwd uit drie hoofdvolumes die om een binnenplaats worden gevouwen en zorgen voor afscherming van de provinciale weg. De drie hoofdvolumes bestaan uit twee kantoorvleugels en een personeelsrestaurant. De opgetilde en transparante ronde raadzaal is als vierde volume gericht op de dorpskern. Dit markeert de entree naar de binnenplaats en vertegenwoordigt de openbaarheid van bestuur. In de avonduren is de raadzaal verlicht en fungeert deze als een grote lantaarn aan de rotonde.

De gemeente Leudal heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid. Er zijn dan ook een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd; een flexibel werkconcept, zodat er minder kantooroppervlakte nodig is, warmte- en koudeopslag in de bodem, sedumdak, afgiftesystemen afgestemd op een zo energie-efficiënt opwekking, materialen gescreend op duurzaamheid, verlichting op basis van aanwezigheid en daglichtregeling, bomen en wadi’s voor de biodiversiteit en opvang en infiltratie van hemelwater.

Plaats
Heythuysen

Opdrachtgever
Gemeente Leudal

Architect
Van Aken Architecten Eindhoven

Bruto Vloeroppervlakte
5.100 m2

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Slot Loevestein Poederoijen

Slot Loevestein Poederoijen

Slot Loevestein Poederoijen

Bijzonderheden

Slot Loevestein bestaat uit een ruim zes eeuwen oud, middeleeuws kasteel, en een aantal 17e eeuwse gebouwen. Bijna alle gebouwen hebben een monumentale status.

Loevestein heeft al een zekere naam op het vlak van duurzaamheid. Basis van het verwarmingssysteem is de warmte-koude opslag aangevuld met warmte-opwekking op basis van bio-energie. Dit laagtemperatuur verwarmingssysteem, met een capaciteit die uitgebreid kan worden om alle gebouwen op de vesting van warmte te voorzien, biedt de mogelijkheid in de zomer te koelen en verbruikt minder energie in de winter. Het nieuwe bouwdeel L biedt de gelegenheid om, geïntegreerd in het nieuwe dakvlak, zonne-energie op te wekken in een zodanige uitvoering, dat deze niet “misstaat” op Loevestein. Het is weliswaar een bescheiden bijdrage in de energiebehoefte, maar als pilot in deze gevoelige omgeving niet zonder belang. Daarnaast geldt als uitgangspunt dat materialen die vrijkomen uit de veranderingen van de bestaande bouwdelen, weer ingebracht worden. Zo kan het merendeel van het uitkomende vloeren plafondhout als constructiehout worden hergebruikt (cradel-to-cradle).

 

Het gebouw is compact en mede door het hergebruik van materialen en toepassing van duurzame installatieconcepten is een gerestaureerd gebouw met Energielabel A gerealiseerd.

Plaats
Poederoijen

Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf

Architect
ir. R.M.I.F. van Roosmalen

Bruto vloeroppervlakte
1.500 m²

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?

Nachtegaallaan Eindhoven

Nachtegaallaan Eindhoven

Nachtegaallaan Eindhoven

Bijzonderheden

Het project betreft de renovatie van het totale gebouw van het voormalig Nutsbedrijf Regio Eindhoven, behoudens het restaurant en enkele kantoorruimten op de begane grond. Het renovatieproces wordt uitgevoerd volgens The Natural Step, waarbij duurzaamheid in al haar facetten aan bod komt. Denk hierbij aan verduurzaming van de installaties, gebruik van materialen, hergebruik van materialen uit de te verlaten kantoorlocatie tot aan het proces van verhuizing met zo min mogelijk CO2-uitstoot.

De kantoorverdiepingen van het gebouw worden volledig ingericht volgens “Het Nieuwe Werken”, met een hoge mate van flexibiliteit van de installaties. Aangezien de schil van het gebouw niet gewijzigd zou worden, is er voor gekozen om de cv-installatie op de verdiepingen te handhaven om een hoge mate van comfort in de winter te kunnen garanderen.

Om toch tot een meer duurzame installatie te komen is de totale ventilatieluchthoeveelheid voor het gebouw verlaagd, is er een efficiënte warmteterugwininstallatie voor zowel warmte als vocht toegevoegd en wordt er lokaal gekoeld op basis van een hoge temperatuur koelsysteem met inductie-units. Het gehele gebouw is verder voorzien van naregelingen voor klimaat om zo efficiënt mogelijk te verwarmen en koelen.

 De kantoorverdiepingen zijn voorzien van HF-verlichtingsarmaturen afgestemd op het gebruik van de desbetreffende ruimte. Zo zijn kantoren voorzien van efficiënte TL verlichting en zijn informele overlegplekken voorzien van LED-spots en LED-pendelarmaturen om een informele sfeer te creëren.

Tevens is gebruikt gemaakt van LED-armaturen in diverse uitvoeringen om aanvullende werkplekverlichting en sfeerverlichting te creëren.

Plaats
Eindhoven

Opdrachtgever
Gemeente Eindhoven

Architect
M+R interieurarchitecten

Bruto Vloeroppervlakte
12.500 m2 bvo en 6.200 m2 vvo

Stadium
Opgeleverd

Heeft u vragen of wilt u advies?