Expertise

BIM / 3D tekenen

BIM staat voor ‘Building Information Modelling’. Digitale informatie wordt gecentraliseerd in een 3D-model.

Door de integrale uitwerking in één model realiseert Huisman & Van Muijen een grote besparing op faalkosten. Door de automatische controle van het ontwerp worden in de praktijk verrassingen tussen de bouwkunde en installatietechniek voorkomen. Daarnaast kunt u rekenen op een korte voorbereidingstijd; daarvoor wordt een deel van de afstemming van de bouw in het ontwerp geïntegreerd. Bij de verdere uitwerking van het ontwerp wordt tevens de bouwtijd verkort.

Door het 3-D model wordt de calculatie van het project sneller uitgevoerd. Tellijsten worden automatisch gegenereerd en hierdoor is de kans op calculatiefouten geminimaliseerd. Dit leidt tot een scherpere inschrijfsom van de uitvoerende partijen, die de extra investering in het ontwerptraject vele malen overstijgt. Tot slot speelt het technische 3D-model een belangrijke rol als hulpmiddel bij presentaties en (ontwerp)besprekingen.

Huisman & van Muijen heeft het Forum Groningen in samenwerking met NL-architecten en ABT (constructeur) volledig in BIM uitgewerkt. Tijdens de uitwerking zijn circa 4.200 clashes naar voren gekomen en opgelost. Het Forum Groningen is inmiddels opgeleverd.

Heeft u vragen of wilt u advies?