Gemeentehuis Leudal

20-09-2012

Het gemeentehuis is opgebouwd uit drie hoofdvolumes die om een binnenplaats worden gevouwen en zorgen voor afscherming van de provinciale weg. De drie hoofdvolumes bestaan uit twee kantoorvleugels en een personeelsrestaurant. De opgetilde en transparante ronde raadzaal is als vierde volume gericht op de dorpskern. Dit markeert de entree naar de binnenplaats en vertegenwoordigt de openbaarheid van bestuur. In de avonduren is de raadzaal verlicht en fungeert deze als een grote lantaarn aan de rotonde.

De gemeente Leudal heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid. Er zijn dan ook een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd; een flexibel werkconcept, zodat er minder kantooroppervlakte nodig is, warmte- en koudeopslag in de bodem, sedumdak, afgiftesystemen afgestemd op een zo energie-efficiënt opwekking, materialen gescreend op duurzaamheid, verlichting op basis van aanwezigheid en daglichtregeling, bomen en wadi’s voor de biodiversiteit en opvang en infiltratie van hemelwater.